Zmeny v prietokoch z VTE

V roku 2023 dochádza k významnej zmene v prietokoch elektriny u fotovoltaických aj veterných elektrární. Už nie je potrebné žiadať o licenciu na výkup elektriny s výkonom do 50 kW (predtým platila hranica 10 kW).

V minulosti bolo možné vykonávať výkup elektriny iba s jedným dodávateľom a to práve priamo s vaším dodávateľom elektrickej energie. Od roku 2023 môžete získať 2 EAN čísla (spotrebné a výrobné), keď si sami môžete vybrať dodávateľa elektriny a dodávateľa, ktorý od vás bude elektrinu vykupovať.

Kód EAN (European Article Number) je unikátny identifikátor pre odberné miesta elektriny. Je možné z neho zistiť aj distribútora podľa trojčíslia. Napríklad ČEZ má kódy 400 – 899, PREdistribúcia 300 a EG.D 100 – 299. Každý distribútor musí poskytnúť EAN každému, kto si oň požiada. Treba však zdôrazniť, že získanie výrobného EAN je len prvým krokom a neznamená automaticky, že môžete začať predávať elektrinu. Samotný výkup elektriny si musíte dohovoriť sami s konkrétnym odberateľom.

Prechod k veternej energii je kľúčovým krokom k dosiahnutiu udržateľnejšej budúcnosti a zníženiu negatívnych dopadov na životné prostredie. Kombinácia horizontálnych a veterných turbín prináša neobmedzený potenciál využitia veternej energie v rôznych typoch prostredia. Ich prítomnosť predstavuje krok k čistej energetickej budúcnosti, kde sa môžeme spoľahnúť na obnoviteľné zdroje energie a znížiť emisie skleníkových plynov.

Tím Plugeon

Ďalšie články

Kombinace solární a větrné elektrárny

Kombinace solární a větrné elektrárny V dnešní době se stále více lidí a podniků
Čítať viac

Co je potřeba vyřídit před výstavbou větrné elektrárny

Co je potřeba vyřídit před výstavbou větrné elektrárny nad 50 kW výkonu Stavba větrné
Čítať viac
Horizontální větrná elektrárna Plugeon

Vertikální vs. horizontální větrná elektrárna

Vertikální větrná elektrárna vs. horizontální větrná elektrárna Využití obnovitelných zdrojů energie je nezbytným krokem
Čítať viac